Aardbeienprimeur in de serres

Eind vorig schooljaar werd de lelieserre omgebouwd tot een “moderne” aardbeienserre. De omschakeling kwam er door de als maar stijgende teeltkosten van de lelies en de lage verkoopsprijzen op de bloemenveiling. De lelieteelt is in België zo goed als verdwenen, waardoor het zinloos is deze teelt nog verder aan de leerlingen aan te leren. Het aardbeienareaal is bovendien de laatste jaren enorm gestegen tot één van de belangrijkste tuinbouwteelten in België. Juist daarom werd de bestaande lelieserre omgebouwd tot een volledige up-to-date aardbeienserre.

In de serre zijn 5 hangende teeltgoten geïnstalleerd. In deze teeltgoten worden de aardbeiplanten in potten, ook wel “emmers” genoemd, geplaatst. In elke aardbeienpot worden 4 planten geplaatst en er staan 3 potten per lopende meter. Alle aardbeipotten worden van een druppelaar voorzien voor het toedienen van water en voedingstoffen.                                                                                                     

De eerste aardbeien werden op 24 juli geplant, momenteel is de oogst volop bezig. Eind november zullen de planten afgeoogst zijn en laten we ze in rust gaan om in het voorjaar nogmaals van deze planten te kunnen oogsten. Dit teeltsysteem waarbij in het najaar en in het voorjaar  geoogst wordt van dezelfde planten, heet “doorteelt”.

Op school zouden we echter graag 3x oogsten in een schooljaar, dus zullen we nog een “tussenteelt” opplanten eind december. De aardbeiplanten die nu op de goten staan, verplaatsen we dan voor enkele maanden naar een andere serre, zodat er plaats is voor de tussenteelt. Deze teelt zal wat geforceerd worden met behulp van de aanwezige assimilatiebelichting. Op deze manier hopen we in maart reeds aardbeien te kunnen oogsten. Na de tussenteelt komen de planten van de doorteelt opnieuw op de goten zodat zij hun tweede oogst kunnen geven.

Met de nieuwe aardbeienteelt beschikt de school nu over een zeer moderne teeltinfrastructuur, die ideaal is om de leerlingen de belangrijkste teeltzorgen in de aardbeienteelt aan te leren.