College - Brussel-X, een ‘eigenzinnig’ project voor 5 Humane Wetenschappen

De 8ste editie van BXL-X is er weer eentje om in te kaderen. Brussel-X, omdat Brussel een stad is om te ontdekken. Geen atomium, manneke pis of geleid bezoek aan de Grote Markt, … maar een mix van 34 activiteiten voor 70 leerlingen die naar eigen keuze verdeeld worden in een zestal groepjes. Die groepjes exploreren onze multiculturele en chaotische hoofdstad.

Kunsttentoonstellingen in de bozar of het museum voor moderne kunst staan steeds op het programma. Dit jaar met Neo Rauch, Magritte en Kandinsky. Een dagje meedraaien in een kleuter- of lagere schoolklas is ook een constante. Een enquête afnemen  a.d.h.v. de onderzoeksvraag ‘qu’est-ce vous mangez? ’en Français’ ook.

En dan de nieuwere activiteiten zoals een dagje fietsen in Brussel, bezoek aan de galerij Vanhaerents (een Torhoutse bouwondernemer met een hart voor hedendaagse kunst). Of een bezoek aan honger stakende Koerden in de Miniemenkerk, een wandeling door Molenbeek met tal van nieuwe architectonische initiatieven zoals lofts in oude fabriekspanden, co-housing, kunstenaarsprojecten, speelpleintjes, passief huizen. Of wat gedacht van een wandeling langs diverse boekenhandels met veel inspirerend leesvoer.

We koppelen ook een sociaal luik aan het programma: een bezoek aan het Klein Kasteeltje, een jeugdcentrum, inleefatelier bij Oxfam. Vaak een onderdompeling in de grauwe werkelijkheid van een deel van onze samenleving.

Als avondtoetje is er een concert in de AB dit jaar met Craig David en Ann Pierlé, of een 3 uur durend pianoconcert Elisabethwedstrijd. En dan is er nog het kunstenfestivaldesarts: een initiatief van Brusselse Vlamingen en Franstaligen die elk jaar hedendaagse voorstellingen organiseren (theater, dans, …).

BXL-X is één van de hoogtepunten van de 5de jaars Humane Wetenschappen. De 7 begeleidende leerkachten kwamen moe maar voldaan terug thuis.