Opening buitenpiste HOC VLTI

Vlaams minister-president Kris Peeters opent nieuwe buitenpiste Hippisch Opleidingscentrum in aanwezigheid van minister Crevits


Op de uitspraak van minister-president Peeters: “Paardenvolk is goed volk” hinnikten enkele paarden goedkeurend. Een mooie instap voor de toespraak van Kris Peeters op het Hippisch Opleidingscentrum in Torhout.


Eerder had algemeen directeur Ann Stael kort de geschiedenis van het Vrij Land- en Tuinbouwinstituut geschetst en het belang van paarden in deze regio. De school biedt opleidingen voor leerlingen die kiezen voor wetenschappen, landbouw, tuinbouw of paardrijden. Leerlingen krijgen in de studierichting ‘Paardrijden en verzorgen’ een degelijke en doeltreffende opleiding om later in een paardgerelateerde job aan de slag te kunnen. Dat gaat van paardentrainers over verzorgers tot lesgevers, van commerciële jobs over ruiters naar grooms... en nog veel meer.


Minister-president Peeters gaf aan de grote schare toehoorders de duidelijke boodschap mee dat de paardensector, die een economisch belangrijke sector is, steeds meer aan belang wint. In Vlaanderen betekent het dat 160 000 paarden en 200 000 mensen bij de sector betrokken zijn. Belgische paarden komen vaker voor aan de wereldtop, we zullen ze ook bezig zien op de Olympische Spelen in Londen. Hij benadrukte ook het belang van de oprichting van het Vlaams Paardenloket, dat alle interactieve belanghebbenden met de neuzen in dezelfde richting zet. Het onlangs opgestarte project voor de zorg van verwaarloosde paarden krijgt ook zijn steun.


Het zeer gevarieerde aanbod aan werkgelegenheid kan ingevuld worden door leerlingen die een gefundeerde opleiding krijgen en ruim ingeschakeld kunnen worden. De opening van de nieuwe buitenpiste op ons Hippisch Opleidingscentrum is een deel van de unieke opleiding van paard en ruiter.


Na zijn toespraak knipte de minister-president het lint door in aanwezigheid van zijn collega Hilde Crevits en de plaatselijke politici en onder algemene belangstelling van aanwezigen en pers.


Ter ere van deze officiële opening voerde Ulricke Dekeyzer, oud-leerling van onze afdeling, met haar paard Cleverboy een dressuurnummer uit. Minister-president Peeters kwam in de ring om haar veel succes te wensen bij de selecties voor de deelname aan de Equestrian Paralympics.


Directeur Erik Van Coillie mocht “als slot de inleiding geven”, aangezien de minister-president ook aan de andere kant van het Vlaamse land  een afspraak had. Hij stelde de werking van de school en onze toch wel speciale afdeling voor. Ten bewijze van hun kunnen, gaven de leerlingen van het 5de, 6de en 7de jaar een optreden ten beste.


Meer foto's in ons album op Flickr.