Bouwproject schoolrestaurant

Het bouwproject omvat de nieuwbouw van een schoolrestaurant met bijhorende vrijstaande buitenbergingen (incl. een nieuwe HS cabine), ruimte voor buitencirculatie, een overdekt inkomvolume, een luifel aan de noordgevel en de nodige omgevingswerken.
Om de impact van dit zeer omvangrijk bouwprogramma op de bouwplaats zoveel mogelijk te beperken is gekozen voor een compact bouwvolume over 2 verdiepingen, aangevuld met een technische kelderzone en technische ruimtes op de tweede verdieping. De verticale circulatie voor de gebruikers wordt buiten het beschermd volume voorzien in een overdekte inkomtrap en via 2 niet-overdekte noodtrappen langs de oostgevel.
Het bouwvolume wordt verder gearticuleerd door een opeenvolgende reeks hellende dakvlakken die het gebouw beter integreren in zijn onmiddellijke omgeving.
Het gebouw wordt opgetrokken in een industriële prefab betonstructuur, aangevuld met houten dakliggers op de verdieping en afgedekt met geperforeerde stalen dakvloer-elementen. Door een doordachte indeling van de gevelelementen zal een speels gevelbeeld ontstaan. Dit aspect, in combinatie met een terraszone,  asymmetrische horizontale raamgehelen met groene glasvlakken en deels in groendak hellende dakvlakken geeft een eerder industrieel gebouw een eigentijdse en architecturale identiteit.
Dit moderne restaurant zal dagelijks ruim 1900 heerlijke maaltijden aanbieden en iedereen krijgt er zijn eigen plaats afgestemd op de specifieke behoeften.

 • De kleuters krijgen vooraan hun eigen restaurant met 128 plaatsen waar ze op hun maat het middagmaal kunnen nemen. Meteen komt dan nuttige ruimte vrij in de kleuterschool zelf zodat ook de centrumschool meer kinderen, onder andere uit de geplande woonuitbreidingsgebieden, kan huisvesten.
 • De leerlingen van de Torretjes en de lagere school en de leerlingen van de middenschool kunnen terecht in het restaurant op het gelijkvloers met in totaal zo’n 288 plaatsen  waar ook de internen ’s morgens en ’s avonds hun vaste stek krijgen.
 • De leerlingen vanaf het derde jaar secundair onderwijs zullen boven hun middagmaal kunnen nemen. Ze krijgen daarbij meer keuzemogelijkheden dan beneden. Dit sluit aan bij ons hele concept waarbij leerlingen naarmate ze vorderen in het secundair onderwijs meer eigen verantwoordelijkheden krijgen.
 • Ten slotte is er boven ook de langverwachte locatie waar personeelsleden het middagmaal kunnen nemen. De rustige omgeving met aansluitend een terras en de mogelijkheid tot koffie zal de informele samenwerking en het overleg tussen de diverse scholen nog beter faciliteren. Samen met de ruimte voor gasten biedt de bovenverdieping zo’n 725 plaatsen.
 • In de keuken zelf is ook nagedacht over ergonomisch werken voor het personeel: liften, buitenlicht, plaatsing van de toestellen, … het moet ervoor zorgen dat ook voor deze ploeg het werken fijn is.

 

 • Architectenbureau: avdk Architecten
 • Studiebureau technieken: BM Engineering
 • Studiebureau stabiliteit: BM Engineering
 • Oppervlakte nieuwbouw: 4132 m²
   

feestelijke start van de bouw van het nieuwe schoolrestaurant - 21 mei 2017

 

de keukenploeg op de opening van De Brug - 29 maart 2019

Een kijkje nemen binnenin? Klik hier.

Meer foto's vind je op onze bouwpagina op Facebook.