SiVi - Startschot Flanders Logistics Belevingstour door minister Crevits

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits heeft in het Technisch Instituut Sint-Vincentius in Torhout het startschot gegeven van de Flanders Logistics Belevingstour. De Belevingstour bestaat uit een mobiel klaslokaal dat op tournee gaat. Leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs krijgen een beeld van de boeiende wereld van de logistieke sector aan de hand van getuigenissen, interviews met professionals uit de sector, filmpjes en voorbeelden, en een interactieve quiz per iPad. De respons van de scholen is veelbelovend en onderstreept de belangstelling voor logistiek en de nood aan kennis en informatie rond logistieke activiteiten in Vlaanderen: al 5.500 leerlingen nemen deel aan het programma. Het doel is 6000 jongeren te bereiken.

Logistiek is kernactiviteit in Vlaanderen

Vlaanderen ligt ideaal om de logistieke draaischijf van Europa te zijn en te blijven. In een straal van 750 km kan Vlaanderen 230 miljoen consumenten bedienen. Behalve de centrale ligging en de goed uitgebouwde havens, luchthavens, spoor-, water- en autowegen beschikt Vlaanderen over hoogopgeleide en gemotiveerde arbeidskrachten. Dit blijkt uit de zevende plaats voor België in het landenklassement volgens de Logistics Performance Index van de Wereldbank. De logistieke sector vertegenwoordigde 5,8% van het bruto binnenlands product in 2010 en 4,4% van de werkgelegenheid in 2011. Nagenoeg 800 bedrijven hebben in Vlaanderen hun Europees distributiecentrum gevestigd. Om al die logistieke processen uit te voeren, te beheren en te verbeteren zijn voldoende goed opgeleide, flexibele en meertalige arbeidskrachten nodig. Ook al vormt logistiek een essentieel onderdeel van onze economische activiteit, toch is het een discipline die (te) weinig bekend is, en nog vaak onderbelicht blijft in het vak economie. Terwijl er duidelijk behoefte is aan actuele informatie over de sector.

Mobiel klaslokaal: Belevingstour

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits : “Er is een grote behoefte aan informatie over logistieke activiteiten en processen. Logistiek is een bij uitstek toekomstgerichte sector die oog heeft voor slimme en duurzame oplossingen. Dankzij groene logistiek, stedelijke distributie, co-modaliteit kan je producten efficiënt en duurzaam bij de klant brengen. Jongeren vinden in logistieke richtingen tal van boeiende opleidingsmogelijkheden die leiden naar uitdagende jobs, met een hoge werkzekerheid in een afwisselende en internationale omgeving. Omgekeerd zijn de werkgevers op zoek
naar goed opgeleide werknemers die in de logistiek vrij schaars zijn. Dat maakt dit project tot een echte win-win. Met de Flanders Logistics Belevingstour werken we dus dubbel aan de toekomst.”

(info uit persmededeling van het kabinet van minister Hilde Crevits)

Foto's: zie link Flickr.