Preventieactiviteiten schooljaar 2018-2019

Tweede jaar: film 'Afblijven'

Melissa is een innemende verschijning. En dat is maar goed ook, want Melissa is best wel een nukkig type en worstelt stevig met haar puberteit. Ze deelt de droom van veel jonge meisjes: dansen in de videoclip van een bekende rapper. Als ze slaagt voor een belangrijke auditie is ze de koning te rijk. Maar het prille succes brengt onzekerheid met zich mee. Om zonder zenuwen te kunnen dansen, slikt Melissa ecstasy. En ze begint een relatie met een danser die handelt in het spul. Daarbij laat ze niet alleen haar klasgenoten, maar ook haar beste vriend Jordi in de steek….

Nabespreking: les Nederlands

Duur: 2 lesuren

Derde jaar: Drugstories

Luc Rombaut, voortrekker in het wijzen op de gevaren van druggebruik, trekt al een tijdje door Vlaanderen om zijn boodschap te verkondigen. Samen met zijn medewerkers, allemaal ervaringsdeskundigen, vertelt hij geloofwaardige en herkenbare verhalen. Ze willen jongeren informeren, doen nadenken en waarschuwen voor onverantwoord omgaan met illegale drugs. Belangrijke thema's zoals durven opkomen voor je eigen mening, omgaan met groepsdruk en praten over gevoelens komen allemaal aan bod.

Duur: 2 lesuren

www.drugstories.be

Vierde jaar: alcoholpreventie door Jasper Nullens

Jasper Nullens, zelf zes jaren alcoholverslaafd geweest, vertelt over hoeveel moeite hij had om te stoppen en hoe hij er tegenwoordig mee omgaat. Met zijn interactieve lezingen wil hij de leerlingen bewust maken van het feit dat alcohol veel gevaarlijker is dan we allemaal denken en dat alcohol en plezier niet onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Nu vertelt hij zelf: “Ik ben veel bewuster bezig met wat ik echt belangrijk vind: ik stel prioriteiten, sta open in het leven, onderhoud waardevolle contacten, ga oprecht met anderen om… Ik heb mezelf en mijn omgeving veel meer te bieden. Vroeger deed ik maar op.”

Duur: 2 lesuren

www.zoishetmooigeweest.be

Help mijn kind gaat uit!

Alcohol: praat erover

De verkoop van alcohol is gereglementeerd. Niet zonder reden. Eens goed dronken zijn, mag dan wel algemeen aanvaard zijn in onze maatschappij. Het blijft schadelijk voor de gezondheid. Zeker op jonge leeftijd. Het maakt veel ouders terecht bezorgd. Een aantal tips over hoe ouders kunnen omgaan met hun zoon of dochter die de weg naar de bar gevonden heeft:

 • Gebeurtenissen in de media of crisismomenten bij je kind of vrienden kunnen een aanleiding zijn om alcoholgebruik aan te kaarten. Praat erover!
 • Stel alcohol niet voor als een 'verboden drank'. Het is veel geloofwaardiger om het zowel over de positieve als de negatieve effecten en de risico's te hebben.
 • Drink zelf niet te veel. Als ouder heb je immers een voorbeeldfunctie.
 • Maak duidelijke en realistische afspraken en stel ze af op de leeftijd van je zoon of dochter. Zorg ervoor dat ze consequent nageleefd worden.
 • Drinken en rijden gaan niet samen. Ook niet met de brommer of de fiets. Wie veilig uitgaat, komt graag veilig thuis. Een boodschap om te verkondigen.
 • Een halfuurtje wachten tussen twee drankjes is een goede raad. Het effect van alcohol laat zich immers pas later voelen.
 • Het alcoholpercentage van gesuikerde mixdrankjes zoals alcopops of zelfgemaakte cocktails is moeilijker in te schatten. Een eenheid alcohol afwisselen met frisdrank of, beter nog, water is een goed idee.

Veilig naar huis

Zoals geweten, is angst een slechte raadgever. Een zekere alertheid kan echter zeker geen kwaad als je 's avonds laat naar huis gaat. Het belangrijkste is dat echte vrienden voor mekaar zorgen. Ook als ze uitgaan.

Enkele tips:

 • Maak goede afspraken, wissel gsm-nummers uit en houd mekaar in het oog zodat je van mekaar weet waar je bent.
 • Samen naar huis keren is veiliger dan alleen.
 • Laat mekaar niet in de steek als het ergens fout loopt.
 • In noodgevallen, bel het gratis alarmnummer 101.
 • Heb je het gevoel dat iemand jou achtervolgt, begeef je dan naar een drukke plaats of loop een café binnen.
 • Onthoud, ook als getuige, kenmerken van de daders en doe aangifte bij de politie.

Vijfde jaar: theatervoorstelling Trip

Een ontroerende en humoristische theatervoorstelling met live muziek over drugs en de andere kant van de roes. Schuldig of niet schuldig, dat is de vraag. Daar moet u een antwoord op zoeken, beste publiek. U bent vandaag de jury van dit proces. Trip mee op de dunne lijn tussen vrijheid en verantwoordelijkheid. Tussen hallucineren en realiseren. Over stoned zijn als een kieken, of een garnaal. En nuchter zijn als… als wat eigenlijk?
“De sleutel” gaf inhoudelijke ondersteuning voor de redactie van dit stuk. Deze voorstelling is een interessante stap om te wreken rond de preventie van drugs, experimenteren, gebruik, misbruik, verslaving en ontwenning.
Er werd samen met de preventiedienst een leerlingen- en leerkrachtenbundel uitgewerkt voor de nabespreking van deze voorstelling.

Duur: 1 uur

www.okontreir.be/trip