Home Afwezigheid melden Topdesk Sharepoint Webmail

Slimme CO2-meters in de klas

Crodeon Technologies, een Belgische fabrikant van intelligente end-to-end monitoringsystemen voor industrie, landbouw en onderzoek, schenkt twee slimme CO2-meters aan Scholengroep Sint-Rembert uit Torhout. Bedoeling is om de luchtkwaliteit in de klassen beter te controleren en monitoren zodat die zuiver blijft. In de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus is dat een onontbeerlijke schakel. De Crodeon Reporter, zoals het toestel heet, meet de CO2-concentratie in de lucht en maakt op die manier duidelijk wanneer ventilatie nodig is. De slimme CO2-meter hoeft daarvoor niet aangesloten te zijn op het internet of elektriciteitsnetwerk.  

Coronavirus
Voldoende ventileren en verluchten was in Scholengroep Sint-Rembert al een aandachtspunt lang voor er van corona sprake was. De luchtkwaliteit in een klaslokaal is van uiterst belang voor de veiligheid, gezondheid en leerprestaties van leerlingen en leerkrachten. De hoeveelheid CO2 is daarbij een waardemeter. Hoe hoger de concentratie, hoe groter de kans op hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieverlies en de verspreiding van virussen zoals covid-19. De scholengroep maakte in het verleden al gebruik van CO2-meters met een knipperlichtfunctie. Rood licht betekent: ramen even open. De Crodeon Reporter maakt het echter mogelijk om veel gerichter te werk te gaan. “Met zo’n slimme CO2-meter volgen we de situatie in een lokaal gedurende een bepaalde periode nauwkeurig online op”, zegt Jonathan Sercu, verantwoordelijke voor de sales en software van Crodeon. “Na een grondige analyse kunnen we de ventilatieregelingen en verluchtingsrichtlijnen voor lokalen dan optimaliseren. Vooral tijdens het stookseizoen is het niet simpel om een goed evenwicht te vinden tussen verwarmen en verluchten.”  

Slimme meter
De Crodeon Reporter, een elektronisch toestel dat trouwens volledig in eigen land werd geproduceerd, heeft een draadloze gsm-chip, een batterij en een aantal industriële waterdichte connectoren aan boord. “Dat maakt het mogelijk om het toestel perfect mobiel in te zetten zonder een wifinetwerk. Door de batterij blijft de Crodeon Reporter ook tijdens stroompannes alarmering uitsturen”, aldus Sercu. “De Reporter bevat zelfs een klein zonnepaneel waardoor je het toestel ook kan inzetten in onder meer de landbouw.” Dat laatste zou in elk geval ideaal zijn voor het Vrij Land- en Tuinbouwinstituut van Scholengroep Sint-Rembert. “Naast CO2 kan het toestel bijvoorbeeld ook de temperatuur, luchtvochtigheid en zelfs deurcontacten uitlezen. Op die manier maak je het mogelijk om een specifieke sensorcombinatie op maat te kiezen.”         

Schenking
Waarom Crodeon de meters schenkt, valt makkelijk te verklaren. “Scholengroep Sint-Rembert behoort tot de grotere scholengroepen in Vlaanderen. We hopen de toestellen in zoveel mogelijk lokalen in te zetten. Op die manier dragen we ons steentje bij aan de bestrijding van het coronavirus en helpen we scholen doorheen deze moeilijke periode”, besluit Jonathan Sercu van Crodeon.