Home Afwezigheid melden Topdesk Sharepoint Webmail Rembert Pro

Leerlingen VTI Torhout ontwerpen monument

De leerlingen van het vijfde jaar Mechanische Vormgevingstechnieken van VTI Torhout bouwden een monument ter nagedachtenis van twee Nieuw-Zeelandse piloten uit de Tweede Wereldoorlog. Ze kwamen zelf op het idee toen ze de militaire graven op het kerkhof van Eernegem opmerkten. Het VTI huldigt het monument in op vrijdag 23 februari om 11 uur in de school zelf.   

De leerlingen van het 5de jaar Mechanische Vormgevingstechnieken uit het VTI van Torhout hebben een monument gebouwd ter nagedachtenis van twee Nieuw-Zeelandse piloten. Het idee voor dit project kwam van de leerlingen zelf toen ze twee militaire graven op het kerkhof van Eernegem hadden opgemerkt. “De leerlingen waren enorm onder de indruk toen ze het verhaal van de twee piloten ontdekten en onder impuls van de toegewijde leerkracht Lieven Vandecaveye schoten ze meteen in actie om een project met maatschappelijke meerwaarde te starten”, klinkt het bij Stijn Debruyne, directeur van het VTI. Zo namen ze contact op met Celesta Muylle, Schepen van erfgoed in Ichtegem, die meteen gewonnen was voor het idee om een monument op te richten.   

Het werd een vakoverschrijdend project voor de leerlingen van de technische studierichting. Na heel wat onderzoek bleek het om de piloten F/O Baker en F/O Thomson uit Nieuw-Zeeland te gaan. Zij werden op 20 oktober 1943 in Eernegem neergehaald tijdens een verkenningstocht.   

Eén team 
Het ontwerp bestaat uit twee bogen waar aan de uiteinden een Spitfire-vliegtuig is bevestigd. Het idee haalden de leerlingen uit het logo van de gemeente Ichtegem dat het onderschrift ‘3x karakter’ telt. De twee bogen, die samen een x vormen, staan voor dubbel broederschap: eenmaal tijdens de strijd en ook nog in de dood. Het volledige ontwerp werd getekend door de leerlingen op solid- edge en alle stukken werden uitgelaserd. Dan lasten ze alles volgens plan aan elkaar en bewerkten ze de steunstukken op de CNC-draai- en freesmachine. Het geheel is gemaakt van cortenstaal waardoor nabewerking overbodig is. “Tijdens de constructie leerden de leerlingen als één team werken en waren ze kritisch voor elkaars fouten”, klinkt het in de school.   

Inhuldiging
Nu vrijdag 23/02 om 11 uur volgt een inhuldiging van het monument. De leerlingen zullen er met trots hun werk voorstellen in aanwezigheid van de Nieuw-Zeelandse ambassade, Michael Parry (Wing Commander of the Royal New Zealand Air Force) en enkele schepenen van de gemeente Ichtegem.