Home Afwezigheid melden Topdesk Sharepoint Webmail Rembert Pro

The Green Power Project daagt zesdejaars Autotechnieken van VTI Torhout uit


Deze week verwelkomden de leerlingen van klas 61A - het zesde jaar Autotechnieken D&A-finaliteit - de organisatie ‘The Green Power Project’. Met hun design-build-race-challenge dagen ze VTI Torhout uit om een elektrische kart te bouwen. Een wedstrijd waaraan wereldwijd maar liefst 33.000 leerlingen deelnemen. 

The Green Power Project is een internationale organisatie die jonge mensen aanmoedigt om een STEM-richting te volgen en/of een studiekeuze vol techniek te maken. “België heeft het laagste aantal technisch afgestudeerden van alle Europese landen en tegelijk wordt aan de scholen gevraagd om hun STEM- talenten zo snel als mogelijk door te geven aan de vele bedrijven nog vóór de studenten afstuderen. Dergelijke situatie is op korte termijn onhoudbaar.” 

Daarom brengt The Green Power Project in België dit jaar alleen al 23 teams op de been. Zij worden uitgedaagd om een racewaardige elektrische kart te bouwen. Al die voertuigen worden ingeschreven voor een IET Formula 24- en een IET Formula 24+-race-evenement dat in het voorjaar van 2024 plaatsvindt op het racecircuit van Zolder. Alle karts moeten volgens het reglement voldoen aan een hele rist technische en sportieve voorwaarden. 

In VTI Torhout is de uitdaging een kolfje naar de hand van de zesdejaars uit de richting Autotechnieken. Zij zullen van de challenge hun geïntegreerde proef (GIP) maken: een theoretisch én praktisch volledig onderbouwd jaarproject, waarin meerdere vakken aan bod komen. 

Daarmee zitten ze helemaal binnen het STEM-domein: het ontwerpen van een aerodynamische carrosserie (engineering), het aanleren van de kennis (science), het berekenen van de meest ergonomische draaicirkels voor de kart (mathematics) en ten slotte het zorgvuldig selecteren van lichte, maar stevige materialen (technology). Een hele kluif dus voor die zes leerlingen.

De volledige kit bestaat uit een 400-tal onderdelen ter waarde van € 5 800 + btw. Die kost wordt o.a. gedragen door autobedrijf Lagrou dat verschillende garages telt in Torhout, Diksmuide en Ieper. Voor de zaakvoerder is het een uitgemaakte zaak dat leerlingen met een profiel in Autotechnieken en met een meer dan gemiddelde kennis over auto-elektriciteit helemaal bovenaan zijn lijstje staan om aan te werven.

Met de deelname aan dat wereldwijde project wil de afdeling Mechanica uit VTI Torhout haar richtingen met focus op voertuigen extra onder de aandacht brengen: 3e graad D&A Autotechnieken, 3e graad A-finaliteit Onderhoudsmecanicien Auto, 7e specialisatiejaar Bedrijfsvoertuigen en 7e specialisatiejaar Auto-Elektriciteit.