Home Afwezigheid melden Topdesk Sharepoint Webmail Rembert Pro

‘Actueel thema in een compleet andere context’ - Impulsdag thema Congo Sint-Jozefscollege

TORHOUT – Op donderdag 16 februari nodigt werkgroep Negen van de derde graad van het Sint-Jozefscollege tientallen Congo-experts uit om leerlingen in een variëteit aan thema’s warm te maken voor hun Music For Life-week in maart. Onderwerp van het goede doel dit jaar: vaccins redden levens in Congo.   

“We kozen dit thema eigenlijk al enkele jaren geleden, toen we nog dachten dat corona wel vlug voorbij ging zijn”, vertelt Joke Lefevere, leerkracht op het Sint-Jozefinstituut-College in Torhout en lid van werkgroep Negen die de alternatieve lesdag organiseert. “Toen al legden we contact met mensen die in hun vakgebied expert zijn, denk maar aan journalist Peter Verlinden, arts-expert Volksgezondheid Karel Gyselinck bij het Belgische ontwikkelingsagentschap Enabel of auteur Herlinde Leyssens van het veelgeprezen boek Kongokorset. “Onze leerlingen van de derde graad krijgen in de voormiddag een afwisselend programma: enerzijds geeft Peter Verlinden een inhoudelijke introductie over de koloniale geschiedenis van Congo, anderzijds vertelt een medewerker van Artsen zonder Grenzen, waarvoor we deze actie organiseren, hoe vaccins een verschil kunnen maken.”   

Het is net dat actuele thema dat leerlingen ook kan aanspreken. “We hoeven onze jongeren alvast niet meer van naaldje tot draadje uit te leggen waarom vaccins zo belangrijk zijn”, lacht Lefevere. “Wat we tijdens deze impulsdag wel willen schetsen, is hoe ook de context en het soort ziekte heel verschillend kan zijn in de aanpak van ziektes zoals de mazelen.”   

In de namiddag kunnen leerlingen kiezen uit een brede waaier aan workshops. “Doordat we het project tot twee keer toe moesten uitstellen, slaagden we er wel in om heel wat contacten te leggen. Op die manier hebben we dus een mooi aanbod. Dat gaat van Afrikaans koken, de beeldvorming over Congo in strips, de Congo-commissie, de herbebossing in Congo, Oxfam over koffie en Congo, Afrikaans voetbal of ubuntu. We nodigden ook een aantal auteurs uit van recent verschenen boeken zoals Eva Kamanda en Kristof Bohez van Een verzwegen leven, journaliste Katrien Vanderschoot van De kinderen van Oost-Congo en Leen van de Berg van Vuurvader. Er worden ook films en documentaires getoond over Congo en leerlingen kunnen een introductie krijgen in de Afrikaanse taalkunde. Er zijn ook boeiende discussies over Leopold II in ons straatbeeld of diversiteit en identiteit. Voor elk wat wils dus!”   

De impulsdag is de introductiedag voor de Music For Life week van 6 tot 9 maart 2023 en wordt mogelijk gemaakt met steun van het Clara Fonds en Auteurslezingen Vlaanderen.

> Bekijk de flyer