Home Afwezigheid melden Topdesk Sharepoint Webmail Rembert Pro

Basisscholen maken kennis met Italiaans onderwijssysteem

In de week van 17 maart 2025 trokken directeur Silke (Driekoningen), directeur Stijn (De Boomhut), juf Rebecca (Driekoningen) en juf Tina (De Boomhut) naar Italië. 

“Tijdens ons bezoek aan Castel Di Lama werden we ondergedompeld in het Italiaanse onderwijssysteem. We trokken van kleuterklassen, over lagere naar middelbare scholen, met als doel: ontdekken hoe Italië omgaat met inclusie en leesbevordering. Wat we zagen, was een systeem dat op veel vlakken verschilt van het onze – soms hartverwarmend, soms confronterend. 

Wat meteen opviel, was hoe Italië inclusie in de praktijk brengt. Sinds de jaren '70 zijn er geen aparte scholen meer voor kinderen met specifieke noden: alle kinderen zitten samen in dezelfde klas. Die gedeelde ruimte betekent echter niet dat iedereen aan zijn lot wordt overgelaten. Integendeel, kinderen met speciale behoeften krijgen vaak intensieve begeleiding – soms wel tot 22 uur per week. Die ondersteuning wordt afgestemd op basis van een medisch plan dat zorgvuldig wordt opgesteld door een team van specialisten. 

Wat ons oprecht raakte, was de warme dynamiek in de klas. Leerlingen tonen opvallend veel zorg voor elkaar. Verschillen worden niet uitvergroot, maar op een natuurlijke manier gedragen. Uniformen in de lagere school versterken dat gevoel van gelijkheid en rust. 

Een ander lichtpunt is het leesonderwijs. Overal waar we kwamen, zagen we hoe scholen het leesplezier proberen aanwakkeren. Kinderen lezen thuis én in de klas, verwerken boeken creatief, en houden hun vooruitgang bij op kleurrijke boekenposters. Ouders worden actief betrokken, en sommige klassen gebruiken zelfs ‘verteltassen’ – een soort minibibliotheek in een tas, compleet met verwerkingsmateriaal. 

Ons bezoek aan Castel Di Lama zette ons aan het denken over onderwijs, inclusie en professionalisering. De warmte in de klas, het enthousiasme voor leesplezier en de maatschappelijke betrokkenheid waren inspirerend, maar we zagen ook hoe essentieel goede ondersteuning, infrastructuur en afstemming zijn. De Vlaamse focus op structuur, expertise en materiaal blijft op dat vlak een waardevolle troef. Tegelijk gaf deze ervaring ons zin om bewuster in te zetten op inclusie, communicatie en leesbevordering in onze eigen praktijk. Met nieuwe inzichten, inspiratie en vertrouwen keren we terug – klaar om kleine veranderingen te maken die een groot verschil kunnen betekenen.”